Benieuwd wat er achter de gesloten deuren van een OK gebeurt? Dat komt goed uit! Renata neemt jullie mee in haar bijzondere beroep, operatieassistent!
Zo’n 23 jaar geleden begon ik na de mavo de opleiding tot doktersassistente. Ik had een heel duidelijk doel voor ogen en daar wilde ik naar toe, de opleiding tot operatieassistent volgen! Ik weet het nog als de dag van gisteren, de eerste keer op de OK. Wat was ik zenuwachtig! Dit kwam met name door de angst om flauw te vallen. Maar het tegenovergestelde was waar. Vanaf het moment dat ik vriendelijk werd ontvangen in de kleedkamer, vielen de zenuwen als een last van mijn schouders en voelde ik dat ik op mijn plaats was, precies daar waar ik hoorde te zijn.
Voor je het weet ben je 20 jaar verder, het mooie is dat ik mijn beroep tot op de dag van vandaag nog steeds fantastisch leuk vindt! Omdat ons OK-team niet zo extreem groot is voelt het echt als een tweede thuis, een plek waar hard en geconcentreerd gewerkt wordt, maar waar ook tijd is om met elkaar te lachen en te praten.
We beginnen de dag altijd met een briefing, dit houdt in dat je als team het operatieprogramma doorneemt. Los van de briefing hebben we natuurlijk ook de acute operaties die tussendoor kunnen komen, zoals een keizersnede. Hier kan je niet op anticiperen en dan ziet de dag er weer heel anders uit. Als operatieassistent heb je 3 taken: omloop, instrumenterende en de assisterende. Als omloop zorg je er samen met de anesthesieassistent voor dat de patiënt comfortabel op de operatietafel ligt. Daarnaast zorg je ervoor dat de instrumenterende alle benodigde spullen heeft, je sluit de apparatuur aan en als de operatie begonnen is, blijf je alert! Je houdt namelijk goed in de gaten of de instrumenterende nog spullen nodig heeft. De instrumenterende geeft alle steriele spullen tijdens de operatie aan de chirurg en de assisterende. Je bewaakt de steriliteit en anticipeert op de operatie. De kunst is om de chirurg altijd een stapje voor te zijn zodat deze niet hoeft te vragen om de instrumenten, maar dit als een geoliede motor verloopt. Als assisterende houd je de wondranden open, zorg je voor het afzuigen van lichaamsvloeistoffen die het zicht tijdens een operatie belemmeren en hecht je de huid aan het einde van de operatie. Eigenlijk zijn wij een extra paar handen van de chirurg, de handen op wie zij extra kunnen vertrouwen tijdens een operatie!
Wat voor mij dit beroep zo leukt maakt? De vernieuwing (technieken en apparatuur), werken in een team en de afwisseling. De ene dag sta je platen en schroeven aan te geven, de volgende dag assisteer je bij een buikoperatie, hoe bijzonder is dat! Daarnaast werken wij met veel specialismen, wat voor veel diversiteit zorgt. We hebben allemaal ons favoriete specialisme, voor mij is dat de Gynaecologie. – Renata Knijff, operatieassistent.
Ook zo’n unieke baan? Bekijk de mogelijkheden op www.werkenbijcuramare.nl of mail onze recruiter via: m.moerland@curamare.nl.