"Na kort te hebben gewerkt als ergotherapeut, ben ik op zoek gegaan naar een baan die echt bij me past. Een baan waar medische expertise en praktisch handelen bij elkaar komen. Na een korte zoektocht kwam ik uit bij de vacature leerling operatieassistent. Tot mijn eigen verbazing heb ik nooit stilgestaan bij het bestaan van dit beroep. Afvragend of dit iets voor mij was, zag ik dat de benodigde competenties voor dit vak dichtbij mijn vaardigheden, persoonlijkheid en interesses kwamen. Zo is het belangrijk om als operatieassistent goed in teamverband te kunnen werken. Je werkt samen met het gehele OK-team aan hetzelfde doel: kwalitatief goede patiëntenzorg. Samenwerken is iets wat ik ontzettend graag doe. Ik raakte enthousiast en heb direct gesolliciteerd. Nog steeds ben ik heel blij dat ik die keuze toen heb gemaakt en nu werk op een plek die echt bij mij past en waar ik mij helemaal thuis voel ????.
De opleiding duurt ongeveer 3 jaar, waarin werken en leren afwisselt. In de eerste periode volg je intensief een studie waar de basis wordt gelegd voor het vervolg van de opleiding. In de resterende duur van de opleiding worden de verschillende specialismen verspreid over een aantal lesweken, waarna deze worden afgesloten met een kennistoets. Het overgrote deel van de opleiding ben je actief in de praktijk en volg je stages in het ziekenhuis.
Als operatieassistent heb je een afwisselende baan, waarbij je met collega’s rouleert in het instrumenteren, assisteren, en omlopen tijdens operaties op verschillende specialismen. In het begin van de opleiding start je met omlooptaken, wat onder andere inhoud dat je zorgt dat het opererende team optimaal zijn werk kan doen. Het bedienen van apparatuur, aanreiken van benodigdheden, administratie bijhouden en anticiperen tijdens situaties zijn veel voorkomende taken. Wanneer je eraan toe bent, mag je de opererend arts gaan assisteren, waarbij je ervoor zorgt dat het operatiegebied goed zichtbaar blijft. Dit varieert van haken vasthouden en het bedienen van klemmen of zuigapparatuur, tot het bewegen/fixeren van lichaamsdelen. Het instrumenteren waar ik het over had, houdt in dat je in volgorde van het operatieverloop de benodigde instrumenten aangeeft aan de operateur. Hierbij is niet iedereen anatomisch hetzelfde, wat betekent dat je gaat leren anticiperen bij afwijkingen van de standaardprocedure en communiceert met het team om het operatieproces vlot te laten verlopen. Dit is iets wat ik aan het begin lastig vond, al krijg je door ervaring op te doen hier steeds meer gevoel voor. Natuurlijk begin je met assisteren bij laagcomplexe ingrepen. Denk hierbij aan operaties waarbij oppervlakkige weefsels worden verwijderd, gemobiliseerd of gefixeerd. Uiteindelijk werk je toe naar het zelfstandig kunnen assisteren bij hoogcomplexe ingrepen zoals het plaatsen van een heupprothese of een darmoperatie. Het opbouwen gebeurt op je eigen tempo, al ben je uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor de voortgang van jouw opleiding. Samen met de praktijkopleider houd je dit proces in de gaten, zij is tevens je vertrouwenspersoon en je kunt advies vragen als je ergens niet uit komt.
Het OK-complex van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis is vergeleken met andere (academische) ziekenhuizen kleinschalig, wij draaien op volle bezetting 4 operatiekamers. In andere ziekenhuizen kan dit oplopen tot 30 operatiekamers, wat maakt dat de sfeer op het complex heel anders is. Ons kent ons, er is oog voor elkaar. Ik durf te zeggen dat je hier aan begeleiding niks te kort komt. Iedereen is bereid je te helpen, zeker als je zelf energie en tijd steekt in het voorbereiden van jouw doelen. De woorden van mijn praktijkbegeleider bij het behalen van mijn diploma waren dat ze me altijd met veel plezier en een lach op mijn gezicht door de opleiding heeft zien gaan, wat voor mij een heel belangrijk gegeven is. De opleiding is dan ook voorbij gevlogen!" - Melissa